Hai del pane raffermo? Prepara la “panzanella” di mare

53
856

Chi l’ha detto che la panzanella è solo un piatto estivo? Se abbiamo del pane raffermo e non sappiamo cosa farci, ecco la soluzione che va bene tutto l’anno.

(Canva photo)

Quello che vi proponiamo oggi è un piatto antispreco, sano e di facile esecuzione, ma lo scopo più importante è quello di non fare sprechi in cucina. La panzanella infatti richiede proprio un pane raffermo che abbia almeno qualche giorno, più secco è meglio reagirà al contatto con l’acqua, senza che ne assorba troppa.

Leggi anche–> La carbonara easy: scopri la ricetta antica della cucina siciliana

Oggi noi del team Mezzokilo vogliamo dare un tocco in più alla classica panzanella  toscana che consociamo tutti e che spesso e volentieri prepariamo d’estate. Questa invece vuole essere una prelibatezza da fare in qualsiasi occasione, aggiungeremo i gamberi grigliati per donare un sapore ancora più delicato.

Leggi anche–> Piadina: aggiungi nell’impasto la zucca, così non l’avete mai mangiata

La panzanella al profumo di mare, aggiungi i gamberi grigliati

Ingredienti 

  • 500 g di pane raffermo
  • q.b acqua
  • q.b aceto agrodolce
  • 200 g di gamberi
  • 200 g di pomodoro piccadilly rossi
  • 1 cipolla piccola di Tropea
  • q.b basilico
  • q.b sale fino
  • q.b pepe
  • q.b olio evo

Preparazione

Si prepara con alcune ore di anticipo, almeno una mezza giornata prima per premettere ai sapori di amalgamarsi al meglio. Tagliare a fette sottili la cipolla e tenerla nell’acqua per mezz’ora. Lavate e tagliate il pomodoro in piccoli pezzi. In una ciotola mettete dell’acqua  con un pò di aceto e aggiungete le fette di pane raffermo, non dovranno assorbire troppa acqua. Ora strizzatelo e spezzettatelo mettendolo in un recipiente dove sarà condito con tutti gli altri ingredienti.

In una piastra fate scottare i gamberoni e poi sbucciateli privandoli della buccia, tagliateli a pezzetti. Ora unite al pane i pomodori, la cipolla, il basilico, i gamberi e condite con sale, pepe, olio evo. Coprite con della pellicola e tenete da parte a temperatura ambiente, quando dovrete servirla basterà metterla 30 minuti prima in frigorifero.

foto da Canva

53 COMMENTS

  1. Normally I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do so!

    Your writing taste has been amazed me. Thanks, very nice article.

  2. Admiring the commitment you put into your website and in depth
    information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated
    rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds
    to my Google account.

  3. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell
    and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the
    shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside
    and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL
    I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  4. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I
    get several e-mails with the same comment. Is there any way
    you can remove people from that service? Thanks a lot!

  5. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
    a comment is added I get four e-mails with the same comment.
    Is there any way you can remove people from that service?

    Thanks a lot!

  6. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to
    be on the internet the simplest thing to be aware
    of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about.
    You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing
    without having side-effects , people can take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

  7. Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say
    I genuinely enjoy reading your articles. Can you suggest
    any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
    Thanks for your time!

  8. Valuable information. Fortunate me I discovered your site by chance, and I’m shocked
    why this twist of fate didn’t happened in advance!
    I bookmarked it.

  9. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us
    so I came to give it a look. I’m definitely enjoying
    the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
    Terrific blog and great style and design.

  10. Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project
    in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

  11. I don’t even know the way I ended up here, however I believedthis post was once good. I do not recognize who you are but certainly you’re going to afamous blogger in the event you are not already. Cheers!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here